امروزه بسیاری از صنایع غذایی از طعم دهنده پودری جهت بالا بردن کیفیت طعم و بافت مواد غذایی خود استفاده می نمایند. به جرات می توان گفت که رمز موفقیت شرکت های تولید مواد غذایی در کیفیت طعم دهنده هایی است که از آن در ترکیبات محصولات خود استفاده می نمایند. در این مقاله ضمن تعریف طعم دهنده های پودری به معرفی 4 مدل جذاب آن نیز خواهیم پرداخت.
طعم دهنده پودری چیست؟
هنگامی که یک ماده خوراکی را مزه می کنید، حس چشایی شما به دنبال درک مولکول های شیمیایی آن می باشد، البته در صورتی که حس چشایی بیمار نباشد. این ماده خوراکی از مولکول های شیمیایی متنوعی تشکیل شده است که به محض مزه کردن، شروع به آزاد شدن می کنند و حس چشایی شما فعال می گردد. سپس پیامی را از طعم مورد نظر به مغز مخابره کرده و شما می توانید طعم مورد نظر را شناسایی نمایید.
از این رو بسیاری از تولید کنندگان در حوزه مواد غذایی با کمک گرفتن از طعم دهنده های پودری، در تلاش هستند که که حس چشایی شما طعم های فوق العاده ای را تجربه نماید. در واقع طعم دهنده پودری ترکیبی از مواد طبیعی و شیمیایی می باشند که از یک ماده خوراکی استخراج شده و یا در لابراتوارها تهیه می شود. به عنوان مثال طعم دهنده توت فرنگی را میتوان هم در لابراتوار تهیه کرد و هم می توان از فشردن توت فرنگی استخراج نمود.
طعم دهنده پودری در اسنک ها
همانطور که می دانید چیپس، اسنک، پاپ کورن و … از تنقلات بسیار محبوب و پر مصرف در میان کودکان و بزرگسالان می باشد. روی بسته این محصولات ترکیباتی مانند پودر شیر خشک، پودر گوجه فرنگی، پودر پیاز، پودر آب پنیر و … درج شده است. هرکدام از این ترکیبات به نوعی در ایجاد طعم و حفظ ظاهری محصول بسیار تاثیرگذار هستند و باعث می شوند محصول نهایی خوشایند مصرف کننده باشد.
به طور کلی طعم دهنده پودری در اسنک و … ترکیبی از مواد پرکننده مانند آرد ذرت، نشاسته، پودر آب پنیر و .. می باشد، همچنین از انواع سبزیجات خشک، تشدید کننده ها، ادویه ها، شیرین کننده ها و … در این خوراکی ها استفاده می شود.
در کارخانه های سازنده طعم، برای ایجاد یک طعم، ابتدا نوع محصول را در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال برای ساخت طعم برای چیپس، به این صورت عمل می شود که سیب زمینی بعد از سرخ شدن به طور طبیعی دارای میزان مشخصی روغن می باشد و می توان از یک طعم دهنده به صورت پودری برای آن استفاده نمود.
در مرحله دوم جهت طراحی طعم دهنده به مصرف کننده محصول توجه می نمایند، به عنوان مثال در جنوب کشور طعم ها تند و شور بسیار طرفدار دارد. در مرحله بعدی نیز حفظ شکل ظاهری محصول است که به صورت کلوخه در نیاید. در آخرین مرحله مقدار مصرف طعم دهنده می باشد، مثلا برای یک چیپس سرکه ای ممکن است نیاز به استفاده از مقدار بیشتری طعم دهنده باشد.
طعم دهنده پودری لیمو
لیمو ترش از مرکباتی است که در ساخت طعم دهنده های طبیعی بسیار کاربرد دارد و یکی از طعم های محبوب در اکثر خوراکی می باشد. برای تهیه اسانس این محصول، پوست و برگ های آن را تقطیر کرده و عصاره آن را گرفته و به شکل پودر تهیه می نمایند.
در طعم دهنده پودری لیمو، ترکیباتی همچون لیمونن از موثرترین بخش آن می باشد که در پوسته لیمو قرار دارد. از آنجا که عطر لیمو در شرایط معمولی پایدار نمی باشد، در لابراتوارهای ساخت طعم دهنده، عواملی مانند اکسیژن را از مجاورت با ترکیبات این محصول حذف نموده و بدین صورت عطر و طعم محصول در دراز مدت حفظ می گردد. از این طعم دهنده در بسیاری از محصولات مانند کلوچه و کیک، شکلات، چیپس و … استفاده می شود.
طعم دهنده پودری قهوه
طعم قهوه از خاص ترین طعم ها می باشد که بسیاری از افراد با آن آشنا هستند، از این رو طراحی و تهیه طعم دهنده پودری قهوه بسیار مهم است. علاقه مندان به مصرف قهوه، ویژگی های این محصول مانند عطر تلخ آن و یا شیرینی، آروما و اسیدیتی و …را قبل از نوشیدن و یا بعد از چشیدن تشخیص می دهند، که در طراحی و تولید طعم قهوه باید این خصوصیات را مد نظر داشت. عطر و طعم قهوه را می توان بر اساس هسته اصلی آن طبقه بندی نمود.
همچنین استفاده از موادی که بتواند عطر قهوه را برای شخص شبیه سازی نماید نیز بسیار مهم است. موادی مانند هیدروکسی، فورفورال مرکاپتان، بوتانول از پر کاربردترین موادی که است که در ساخت طعم پودری قهوه از آن ها استفاده می گردد. از طعم دهنده های پودری قهوه علاوه بر تهیه قهوه های آماده در محصولاتی نظیر کیک، شیر طعم دار، شکلات و … نیز استفاده می شود.
طعم دهنده پودری آلبالو
برای تهیه و طراحی طعم دهنده ها از دو روش طبیعی و شیمیایی استفاده می شود. برای طعم دهنده پودری آلبالو به روش طبیعی، میوه آلبالو را فشرده و عصاره بدست آمده از آن را در طی فرایندی با حفظ طعم و عطر آن به صورت طعم دهنده پودری آلبالو تهیه می نمایند.
برای تهیه طعم دهنده به روش مصنوعی نیز در لابراتوار از موادی استفاده می شود که بتواند نزدیک ترین طعم را به میوه آلبالو داشته باشد. همچنین کیفیت تولید طعم دهنده آلبالو باید به گونه ای صورت گیرد که در مدت زمان طولانی نیز عطر خود را حفظ نماید و بر بافت محصول اثر نامطلوبی نداشته باشد.
در صورتی که برای بهبود طعم مواد غذایی خود تصمیم به خرید انواع طعم دهنده پودری را دارید باید به چند نکته به شرح ذیل توجه داشته باشید:
- به میزان دوز مصرفی طعم دهنده جهت استفاده در محصول مورد نظر خود توجه نمایید و قیمت آن را با توجه به این ویژگی بررسی نمایید.
- به میزان ماندگاری طعم دهنده در محصول توجه نمایید و بار میکروبی آن را بسنجید.
- این امر تا حد زیادی بر روی قیمت آن تاثیرگذار است.
- توصیه می شود قبل از خرید نهایی طعم دهنده، ابتدا نمونه ای از آن را بر روی محصول خود امتحان نمایید.
- برای خرید طعم دهنده پودری، این محصول را از تولیدکننده های معتبر و باسابقه در این امر تهیه نمایید.
نتیجه گیری
همانطور که ذکر شد استفاده از طعم دهنده پودری در بسیاری از صنایع غذایی ضروری است و باعث ایجاد طعم مطلوب و بهبود کیفیت بافت محصول می شود. در ادامه نیز به معرفی 4 طعم دهنده پودری و نحوه طراحی و تولید آن پرداختیم. شما می توانید با توجه به کیفیت طعم دهنده و میزان اثر گذاری آن بر روی محصولات خود، نهایتا طعم دهنده های پودری با کیفیت بالا و قیمت مناسب را از تولید کنندگان معتبر و نام آشنا در این حیطه خریداری نمایید.